Worteltaart, vies hè..

Ken je die mop van dat konijn die bij de bakker komt?

 

DE kans om mijn van sinterklaas gekregen keukenmachine gelijk uit te testen.

Ingredienten:

  • 2 winterwortels (circa 200 gram)
  • 1 sinaasappel,
  • 125 gram roomboter, op kamertemperatuur,
  • mespunt zout,
  • 125 ml vloeibare honing,
  • 2 eieren,
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel,
  • 1 theelepel gemalen kaneel,
  • 1 theelepel gemalen gember,
  • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat,
  • 75 gram ontpitte dadels, fijngehakt,
  • 75 gram walnoten, grofgehakt,
  • 2 eetlepels amandelschaafsel,

Ingrediënten worteltaart

Extra:

  • oven,
  • springvorm van 20 cm,
  • (grove) rasp,
  • handmixer of keukenmachine,
  • spatel.

Bereidingstijd: 15 minuten + 50 minuten baktijd.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor tot 155 graden. Vet de springvorm in.
  2. Schrap de winterpeen en rasp deze grof. Weeg het rasp af totdat je precies 175 gram hebt. Boen tevens de sinsaasappel en rasp de oranje schil er af. Let op: sinaasappel raspen gaat wat lastiger dan een citroen is mijn ervaring. Waarschijnlijk omdat een sinaasappel sappiger is de schil meer mee beweegt. Dus als je een klusje uit kan besteden is dit een aanrader.
  3. Klop met de mixer de boter met de honing en zout romig. Het kan zijn dat je af en toe extra met een spatel door de kom moet omdat de honing aan de kom blijft plakken.
  4. Klop vervolgens een voor een de eieren hier doorheen.
  5. Voeg het bakmeel en de specerijen toe en klop tot een glad beslag. Spatel hier vervolgens de wortel, sinaasappelrasp, dadels en noten doorheen. Schrik niet, de wortel lijkt megaveel! Maar het klopt gewoon 😉
  6. Stort het mengsel uit in de springvorm, strijk glad met de spatel en bestrooi met het amandelschaafsel.
  7. Bak de taart gedurende 50 minuten goudbruin in de oven. Laat de taart hierna 15 minuten afkoelen, alvorens de vorm te verwijderen. Laat hem daarna helemaal afkoelen.

b3d03b9f-d724-4e99-b18f-39ff164856cb

 

(Bron Recept: Hallo Jumbo Magazine Januari/Februari 2015 – nummer 1)



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *